Header Ads

Seo Services

Pagrindiniai fizinio rengimo principai

 

Fizinis rengimas
Fizinio rengimo principai
Fizinio rengimo principai yra kertiniai dalykai, kurių laikantis bus galima pasiekti teigiamų rezultatų. Sportuojantys žmonės, ypač tie, kurie pradeda ir kuriems trūksta žinių, kartais nesupranta, kad tam tikras elgesys su savimi gali atnešti ne tik teigiamų pokyčių organizme, tačiau ir pabloginti savijautą ir psichologinę būklę. Treniruojantis būtina laikytis tam tikrų principų. Pagrindiniai fizinio rengimo principai:

1. Reguliarumo principas. 

2. Fizinio krūvio didinimo principas. 

3. Atsistatymo principas.

 4. Pusiausvyros principas. 

5. Įvairumo principas. 

6. Specifiškumo principas.

Panagrinėkime kiekvieną atskirai. 👇


1. REGULIARUMO PRINCIPAS.

Norint pasiekti gerų rezultatų neužtenka tik užeiti į sporto salę ir pasidaryti asmenukę prie treniruoklių ar išrietus sėdimąją dalį pozuoti prie veidrodžių.  Reguliarus krūvis yra būtinas sportuojančiojo organizmui, kuris gerina fiziologinius procesus, susijusius su organizmo fizine veikla. Norint pasiekti pozityvių pokyčių reikia reguliariai sportuoti, nusistatyti realius tikslus ir nepervertinti savo galimybių. Kam užsisakyti 1 metų abonementą jei į salę ateini vieną kartą per savaitę ar 3 kartus per mėnesį? Tam tikras organizmo ypatybes išlavinsi tik tada, kai reguliariai lankysi užsiėmimus ir atlikinėsi pratimus. Ištvermės lavinimas turi savo discipliną, jėgos lavinimas - dar kitus niuansus, kitos ypatybės taip pat turi savo ABC, todėl tenka dažnai sau įspirti į užpakalį norint vizualių pokyčių. 

Reguliarus fizinis rengimas
Fizinio rengimo principai



2. FIZINIO KRŪVIO DIDINIMO PRINCIPAS.

Sportuojant nevertėtų atlikinėti ilgą laiką tų pačių pratimų kaskart vis taip pat. Pvz., jei nori treniruoti ištvermę ir gerinti savo širdies ir kraujagyslių pajėgumą, vertėtų didinti intensyvumą, bet tik tada, kai praeitas pradinis pasiruošimas ir organizmas yra tam pasiruošęs. Tas pats galioja ir jėgos ar lankstumo lavinimui. Norint judėti į priekį reikia didinti intensyvumą arba atlikimo apimtį. Jei prieš savaitę lengvai pakėlėte svarmenį, gal kitai treniruotei reikėtų užsidėti daugiau "blynų" ant štangos?  Mūsų organizmas yra labai protingas ir teisingai su juo besielgiant jis prie krūvio adaptuojasi. Tik dėl to ir gerėja mūsų ištvermė, jėga, lankstumas ir kitos savybės. 


3. ATSISTATYMO PRINCIPAS.

Po geros treniruotės ateina motyvacijos pliūpsnis, praėjus kiek laiko pasimato ir pirmieji rezultatai, kartais žmonės užsikabina taip stipriai, kad pamiršta labai svarbų fizinio rengimo aspektą - poilsį. Poilsio nebuvimas tarp treniruočių gali iššaukti traumas, psichologinį disbalansą, pervargimą ir panašiai, todėl VISADA treniruotes reikia derinti su poilsiu. Poilsis nebūtinai turi būti gulėjimas lovoje ir čipsų gliaudimas, tačiau tai gali būti aktyvus laisvalaikis lauke, vaikščiojimas ir panaši veikla. 

Fizinio rengimo principai
Fizinio rengimo principai



4. PUSIAUSVYROS PRINCIPAS.

Lavinant fizines ypatybes žmonės kartais pamiršta, kad jų kūnas nesudarytas tik iš bicepso ir sixpack'o. Treniruojantis būtinas visų organizmo funkcijų ir raumenų grupių tikslingas lavinimas. Dažnai juokiamasi, kad penktadienis yra kojų diena ir daugelis ją praleidžia, tačiau dažnai tie patys asmenys vaikšto su puikiai išvystyta viršutine raumenų grupe, tačiau kojos būna kaip pas perkarusį viščiuką. Taip pat dažnas treniruoklių salės lankytojas pamiršta ugdyti ir bendrąją ištvermę, išbėgti pabėgioti, žaisti judriuosius žaidimus ar vykdyti kokią kitą veiklą, kuri pulsą pakeltų bent iki 70-80 MŠSD. Treniruojant save būtina apimti visą organizmą. 

Fizinio rengimo principai
Fizinio rengimo principai



5. ĮVAIRUMO PRINCIPAS.

Treniruoklių salėje dažnas pamiršta, kad vieną raumenų grupę galima pabandyti apdirbti ne tik baziniais pratimais, tačiau šiek tiek pasukus galvą galima surasti ir kitokių pratimų, kurie paįvairins treniruotę. Pvz., atsispaudimai plačiai, siaurai, su skirtinga rankų atremtimi ir pan. Štangos stūmimas, įvairiais kampais, prisitraukimai įvairaus pločio paėmime ir pan. Kuo labiau įvairinsite pratimus, tuo jūsų kūnui bus įdomiau ir tuo labiau jis tobulės, kadangi jam vis reikės prisitaikyti prie įvairesnių sąlygų. 

 

Fizinio rengimo principai


Pabaigai. Fizinis rengimas reikalauja nemažai žinių. Žinojimas apsaugoja sportuojantį nuo traumų ir prastų rezultatų. 

Ar neteisingas treniravimasis yra geriau negu jokio treniravimosi? Parašykite savo nuomone komentaruose.  👊

Komentarų nėra:

Teikia „Blogger“.