Header Ads

Seo Services

Sportui pritaikyta jėgos treniruotė

Įvadas

Šiandien jau yra plačiai pripažinta, kad sportininkams būtina įtraukti jėgos treniruotes siekiant pagerinti savo sportinį pasirodymą. Tačiau reikia pabrėžti, kad skirtingų sporto šakų atletai turi labai skirtingus poreikius. Futbolininko poreikiai akivaizdžiai skiriasi nuo plaukiko poreikių, o dviratininkui netiks treniruočių programa, sukurta beisbolo žaidėjui. Svarbiausia yra tai, kad sportininkų jėgos treniruotės turi būti pritaikytos pagal konkretaus sporto reikalavimus.

Specifinė treniruotė
Specifinė treniruotė


Jėgos treniruotės elementai

Jėgos treniruotėms sportininkams reikalinga skirti dėmesį tam tikriems fiziniams gebėjimams, tokiems kaip:

  • Sprogstamoji jėga
  • Hipertrofija (raumenų masės didinimas)
  • Raumenų ištvermė
  • Maksimali jėga

Kiekviena sporto šaka turi specifinius reikalavimus šiems gebėjimams, todėl svarbu atitinkamai parinkti treniruočių metodus.

Sprogstamoji jėga

Pagalvokite apie sprinterį ar teniso žaidėją. Šių sportininkų sėkmė labiau priklauso nuo sprogstamosios jėgos nei nuo lėtos, grynosios jėgos. Sprogstamoji jėga reikalinga greitam judesių atlikimui, o tai svarbu tokiose situacijose kaip sprintas arba smūgio atlikimas. Treniruotės, skirtos sprogstamajai jėgai, turėtų būti orientuotos į greitus ir intensyvius judesius, pvz., šuolius, sprintus ir štangos metimą.

Hipertrofija

Daugelio sportininkų treniruotėse hipertrofija užima svarbią vietą. Raumenų masės didinimas yra ypač svarbus sportuose, kuriuose reikalinga jėga ir atsparumas agresyviam fiziniam kontaktui, pvz., amerikietiškame futbole ar regbyje. Tačiau, per didelė raumenų masė gali būti kliūtis kitose sporto šakose, pvz., bėgime ar plaukime, kur svarbu išlaikyti lengvumą ir greitį.

Raumenų ištvermė

Dviratininkai ir irkluotojai yra puikus pavyzdys sportininkų, kuriems reikia sugebėti generuoti vidutinę jėgą per ilgesnį laikotarpį. Šiose sporto šakose svarbiau yra sugebėti ilgą laiką išlaikyti pastovų jėgos lygį, o ne maksimali jėga vienam pakartojimui. Raumenų ištvermės lavinimui tinkamos ilgalaikės treniruotės su mažesniu svoriu ir dideliu pakartojimų skaičiumi.

Maksimali jėga

Sunkiaatlečiai ir jėgos trikovės sportininkai turi gebėti sukurti didžiulę jėgą vienam pakartojimui. Šiems sportininkams grynoji jėga yra pagrindinis sėkmės veiksnys. Panašiai ir futbolo komandos gynybinės linijos žaidėjai reikalauja didelio jėgos lygio, kad galėtų stumti prieš stiprią priešininkų liniją. Didžiausia jėga taip pat yra svarbi sprogstamai jėgai, nes jėga yra būtina dideliam galingumui sukurti. Taigi, norint lavinti jėgą, sportininkai turi treniruotis su sunkiais svoriais, atlikdami mažą pakartojimų skaičių.

Sportui pritaikyta treniruotė

Sporto treniruotės turėtų būti orientuotos į judesius, o ne tik į raumenis. Nors kultūrizmo ir rekreacinių treniruočių metu gali būti naudinga dirbti su atskirais raumenimis, siekiant pagerinti sportinį pasirodymą reikia lavinti judesius, kurie yra tiesiogiai taikomi tam tikroje sporto šakoje.

Funkcinės treniruotės

Funkcinės treniruotės yra skirtos lavinti kūną, kad jis būtų efektyvesnis atliekant tuos judesius, kurie yra naudojami tam tikrame sporte ar kasdieniame gyvenime. Pavyzdžiui, dauguma komandinių žaidimų reikalauja trijų sąnarių pratęsimo per klubą, kelį ir čiurną, kas yra būtina šuoliams ir greitam tiesiajam pagreičiui. Taip pat svarbu lavinti vienos kojos jėgą ir galingumą bėgimui ir krypties keitimui, stiprinti ir stabilizuoti korpuso raumenis, lavinti kamieno sukimąsi ir pan.

Kadangi kiekvienas sportas turi specifinius judesius, galima juos suskirstyti į bendrus judesius, kuriuos reikia treniruoti, pvz., sukimasis, trijų sąnarių pratęsimas, stūmimas, traukimas, pritūpimas, vietoje to, kad kiekvieną sportą būtų galima laikyti visiškai unikaliu.

Išvada

Norint efektyviai treniruotis sportui, svarbu suprasti, kad treniruotės turėtų būti orientuotos į specifinius judesius, o ne vien į raumenis. Kiekviena sporto šaka reikalauja skirtingų fizinių gebėjimų, todėl treniruotės turėtų būti pritaikytos atsižvelgiant į sporto šakos poreikius. Funkcinės treniruotės yra efektyvus būdas pasiruošti sportinėms varžyboms, padedantis sportininkams pasiekti geresnius rezultatus savo srityje.

Specifinė treniruotė
Specifinė treniruotė


Komentarų nėra:

Teikia „Blogger“.